…vind je hier. Over yoga, mindfulness, aandacht trainen, stilte ervaren door kinderen …

Op deze pagina wil ik je vind je wat achtergrond informatie bij yoga en mindfulness voor kinderen en jongeren. Er is in de media een groeiende aandacht voor beide werkterreinen en doelgroepen. Positieve en – gelukkig ook – kritische onderzoeksresultaten stapelen zich op.
Mindfulness is een waardenvrije techniek die kan helpen contact te maken met je innnerlijke drijfveren. De training in opmerkzaamheid is aansprekend voor jong en oud omdat oefeningen zijn aan te passen naar de mogelijkheden (en leeftijd) van de beoefenaar. Lang, kort, zittend, liggend, meer of minder beweging. In Nederland maakte Eline Snel een degelijke methode voor kinderen tussen 6 en 19 jaar en Helen Purperhart inspireert (yoga)docenten door in de yoga alle mogelijkheden tot speelse lessen te onderzoeken en benutten.

Kijken

MINDFULNESS
Neem samen met Jill – tv programma NPO voor meiden – een kijkje in een basisschoolklas van de J.Troelstraschool in Amsterdam, eerste Mindfulschool van Nederland. Met Eline Snel die de methode ontwikkelde. (uitz oktober 2015)
http://www.npo.nl/jill-extra-video-mindfulness/02-10-2015/POMS_AT_2153652

 

Neem een kijkje in een basisschoolklas van de J.Troelstraschool in Amsterdam, eerste Mindfulschool van Nederland. (ook met Eline Snel die de methode Aandacht Werkt! ontwikkelde.)
https://www.leraar24.nl/video/3520#tab=0

Een voorbeeld van een mindfulnessoefening. Afkomstig van Leraar 24 video- en dossierkanaal voor de onderwijspraktijk. www.leraar24.nl/video/5588#tab=0

Een ander voorbeeld van meditatie voor kinderen in de klas https://www.leraar24.nl/video/2950#tab=0

Documentaire: over Eline Snel en de methode Aandacht Werkt! september 2014  http://www.npo.nl/kikker-zit-stil/23-11-2014/VPWON_1218742

Film: Hoet ziet aandachttraining voor kinderen er daar uit in een klas?
http://www.mindful.org/the-mindful-society/education/what-mindfulness-in-the-classroom-looks-like

Lezen

Uit Het Onderwijsblad, 2015 http://www.elinesnel.com/wp-content/uploads/2015/10/Onderwijsblad-aandacht-werkt-PJ-Troelstra-school-.pdf

Uit De Standaard, België, december 2015 http://www.kinderyoga.nl/media/standaardbelgie2015.pdf

 

Mijn leraren

Enkele belangrijke mensen die mij helpen de leraar in mijzelf te ontdekken, stimuleren en verzorgen

Yogapraktijk John Moeijes – Hoorn en Purmerend
John Moeijes heeft meer dan dertig jaar ervaring en biedt yogales volgens een nuchtere, precieze en individuele benadering.
www.yogalessen.nl

Kinderyoga Academie Jip en Jan – Almere, Helen Purperhart.
Er is ook een (web)winkel met een uitgebreid en actueel assortiment aan kinderyogaproducten zoals boeken, cd’s, spelmaterialen.
www.kinderyoga.nl 

Thich Nhat Hahn – De in Frankrijk wonende Thich Nhat Hanh (Vietnam, 1926) heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de westerse mens. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Mindfulness, volle aandacht, is de vorm die ons helpt onze liefde en compassie te vergroten. Zodra je dat doet voor jezelf, heeft dat positief effect op onze directe omgeving maar ook nog verder.

Academie voor Mindful Teaching – Leusden, Eline Snel
Mindfulness van Jon Kabat-Zinn vertaald naar kinderen van 5-18 jaar door Eline Snel, Leusden. Eline Snel schreef het praktische boekje met oefen-cd ‘Stilzitten als een kikker, mindfulness voor kinderen 5-12 jaar’ en ‘Ruimte geven en dichtbij zijn, mindfulness voor ouders met pubers 12-19 jaar’ met oefeningen voor ouders en aparte oefeningen voor pubers.
www.aandachtwerkt.com 

Bijzonder dank je wel!

Jaap Stiemer, Hoorn, Petra Andriessen en Eric Tiggeler, Hilversum.